In het nieuws komt de laatste tijd vaak naar voren dat jongeren zichzelf veel diagnosticeren op sociale media. Zoals Instagram en TikTok.
Iemand post dan een filmpje met symptomen, als je meerdere symptomen ervaart, zou je dan een mentale stoornis al hebben. Of iemand vertelt over zijn/haar eigen symptomen, veel jongeren kunnen dan meteen denken ‘oh ik herken mezelf hierin,’ heb ik nu ook deze mentale problemen?’ Veel psychologen waarschuwen om nooit zelf een diagnose te stellen.
Psychologen
Kinder- en jeugpsycholoog Malou is zelf ook actief op het platform TikTok sinds 2021 als ‘Malou de Psycholoog‘. Ze deelt een kijkje in haar leven als psycholoog en geeft ze tips en adviezen. Zo geeft ze bijvoorbeeld adviezen over ademhalingsoefeningen bij een stress- of paniekaanval.
Het gevaar zit hem in dat niet iedereen die symptomen deelt echt gediagnosticeerd is met een stoornis. Als je jezelf diagnosticeert met iets dat je niet hebt, kan dit schadelijk zijn. Ook is het zo dat als iedereen roept dat ze een diagnose hebben, worden de mensen die echt de diagnose ook minder serieus genomen. En als laatste kan het zijn dat je een andere diagnose hebt dan je daadwerkelijk denkt, je problemen niet kunnen worden opgelost.
Een duidelijk voorbeeld is dat als iemands hart net is gebroken omdat de verkering net uit is en hij/zij een video ziet over depressie, dat hij/zij kan denken dat hij/zij een depressie heeft. Een psycholoog zou concluderen dat iemand een tijdelijke somberheid voelt door het liefdesverdriet.
Het voordeel van deze sociale media platformen is dat er minder een taboe is om naar een huisarts of psycholoog te stappen en mentale problemen.
Soms ervaren jongeren ook teleurstelling als ze geen diagnose krijgen. Er is toch een trend, jongeren willen ergens bij horen. Van deze tijd is dat open zijn over je mentale gesteldheid, vroeger was dat bijvoorbeeld muziek, nu is het een diagnose.
Conclusie
Wel is de conclusie dat de video’s niet schadelijk zijn. Zoals bij ADHD is het goed om concentratie tips mee te nemen in het leren, ook als je geen ADHD hebt. Maar plak jezelf nooit een label op zegt Malou. Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je huisarts (Van Dieren, 2023).
Literatuur
Van Dieren, E. (2023, 19 mei). Jongeren stellen eigen diagnoses via TikTok: “Als je dit herkent heb je ADHD”. rtlnieuws. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5386297/zelfdiagnose-tiktok-mentale-aandoeningen